O serie de norme mai stricte pentru răspunsul Uniunii Europene la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătatea cetățenilor săi intră în vigoare duminică, chiar în prima zi de Crăciun.
Comisia Europeană a anunțat, duminică, intrarea în vigoare a noului cadru de securitate sanitară al UE.
„Începând de astăzi, elementele constitutive ale uniunii europene a sănătății intră în vigoare în mod oficial. Printre acestea se numără, de asemenea, pe lângă o serie de norme mai stricte ale UE privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, un mandat mai puternic acordat Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și un nou cadru de urgență pentru contramăsurile medicale. Alături de mandatul extins al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și de instituirea Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), UE dispune în prezent de instrumentele necesare pentru a se pregăti și pentru a reacționa mai eficient în cazul unei urgențe de sănătate publică”, a transmis, duminică, Comisia Europeană.
„Astăzi, după doi ani de la prezentarea viziunii noastre privind o uniune europeană puternică a sănătății, aceasta devine realitate. Pandemia de COVID-19 a arătat ce putem realiza atunci când lucrăm împreună, ca Uniune, iar în prezent dispunem de instrumentele necesare pentru a trasa un nou parcurs al pregătirii și răspunsului UE în materie de sănătate. Acțiunea rapidă și decisivă la nivelul UE reprezintă cea mai puternică armă de care dispunem pentru a ne proteja cetățenii de amenințările la adresa sănătății, iar în acest scop avem nevoie de mecanisme solide și permanente. Aș dori să le mulțumesc statelor membre și Parlamentului European pentru cooperarea și sprijinul oferite de-a lungul acestui proces”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că este îngrijorată din cauza creşterii bruşte a numărului de cazuri de COVID-19 în China, cu tot mai multe forme grave ale bolii. În acest context, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat – miercuri – că susţine Guvernul de la Beijing în eforturile sale de vaccinare a persoanelor din grupele de mare risc.
Rata de incidența cumulată la 1.000 de locuitori, calculată pe baza cazurilor pe o perioada de 14 zile pentru statele membre ale Uniunii Europene (date publicate de ECDC în data de 22 Decembrie 2022 pentru perioada 5-18 Decembrie 2022), era între 12,2 în Franța și 0,0 în Croația și Letonia, România având 0,3 la mie.
Astfel, anunță Executivul Comunitar, intrarea în vigoare a noilor norme vine în completarea capacităților de pregătire și răspuns ale uniunii europene a sănătății, creând un cadru juridic solid, menit să amelioreze capacitatea UE în domeniile vitale ale prevenirii, pregătirii, supravegherii, evaluării riscurilor, alertei timpurii și reacției.
Anunțul a fost publicat duminică și pe contul de Twitter al forului european:
Entering into force TODAY!
We are building a stronger 🇪🇺 #HealthUnion, including:
✅New Serious Cross-Border Health Threats Regulation
✅Extended mandate for @ECDC_EU
✅New Emergency Framework RegulationFurther strengthening our #EUHealthSecurity legal framework
— EU Health – #HealthUnion (@EU_Health) December 25, 2022
Conform reprezentanților Comisiei, regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate îi oferă acum UE:
„În prezent, un ECDC mai puternic este în măsură nu numai să emită recomandări pentru statele membre în ceea ce privește pregătirea pentru amenințările la adresa sănătății, ci și să găzduiască o nouă rețea de excelență a laboratoarelor de referință ale UE și să creeze un grup operativ al UE în domeniul sănătății pentru intervenții sanitare rapide în cazul unei epidemii majore”, anunță Comisia.
Astfel, precizează oficialii europeni, pentru a fi eficace și operațional în situații de urgență de sănătate publică, Regulamentul privind un cadru de urgență va permite de acum instituirea, în cadrul HERA, a unui Consiliu de criză sanitară. Acest consiliu va coordona rapid, la nivelul UE, furnizarea de contramăsuri medicale și accesul la acestea. Regulamentul permite, de asemenea, activarea instrumentelor „EU fab”, a planurilor de cercetare și inovare pentru situații de urgență și a accesului la finanțarea de urgență.
„Este un mod pozitiv de a încheia anul 2022 pentru cetățenii noștri și pentru uniunea europeană a sănătății. Sunt mulțumit să constat, încă o dată, că eforturile comune dau roade. Această realizare importantă demonstrează că sănătatea publică europeană a fost și va rămâne o prioritate în cadrul procesului nostru de elaborare a politicilor”, a declarat și Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european.